• Home
  • Jogi és adatvédelmi információk

Megjelenés dátuma: 2015.07.01.

Nemzetközi gépjárműbiztosítási "zöldkártya”

Külföldi utazása előtt az utasbiztosítás kötése mellett a zöldkártyáról se feledkezzen meg! A GFB szerződése érvényességét igazoló iratot e-mailben is kérheti.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződése érvényességét és folyamatos hatályban tartását tanúsító igazolóeszközökre vonatkozó szabályokat a 2010. január 1.-től hatályos 34/2009. (XII.22.) PM rendelet tartalmazza.

A "H" országjel használata

Biztosításának érvényességét és folyamatos hatályban tartását – nemzetközi megállapodás alapján a megállapodást aláíró országokban – a magyar forgalmi rendszám, és a „H” országjel igazolja. (Ezért feltétlenül ragassza fel járműve hátsó részére az országjelet, mert azt nem pótolja a rendszámtáblán szereplő H betűjelzés, kivéve, ha már új uniós rendszámtáblával rendelkezik, és csak az Európai Gazdasági Térség tagállamaiba, azaz az EU tagországaiba, illetve Izlandra, Lichtensteinbe és Norvégiába utazik.) A zöldkártya kiváltása azonban ebben az esetben is célszerű.

 

Mikor kötelező és mikor ajánlott kiváltani a nemzetközi gépjárműbiztosítási, ún. "zöldkártyát”?

  • Minden esetben kötelező kiváltani a zöldkártyát Belorussziába, Iránba, Izraelbe, Marokkóba, Moldáviába, Montenegróba, Oroszországba, Törökországba, Azerbajdzsánba, Tunéziába, illetve Ukrajnába történő utazáskor.

  • Mivel az Egyesült Királyság a Brexit után nem lesz az Európai Gazdasági Térség tagja, javasoljuk, hogy 2020. december 31. után csak érvényes Zöldkártyával induljon útnak az Egyesült Királyságba.

  • Különösen ajánlott a zöldkártya kiváltása a következő országokba történő utazáskor: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Görögország, Írország, Macedónia, Málta, Nagy-Britannia, Észak-Írország, Chanel-szigetek, Gibraltár és Man Szigete, Olaszország, Vatikán és San Marino, Románia, Szerbia.

  • A volt Szovjetunió utódállamai - Belorusszia, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldávia és Ukrajna kivételével - nem tagjai a nemzetközi Zöldkártya rendszernek, ezért a fel nem sorolt országokba történő utazáskor ezen országok területére érvényes Zöldkártya nem váltható és adható ki, mivel a jogszabályon alapuló biztosítási fedezet ezen országokra nem terjed ki.

  • Azon országokba történő utazáskor, amelyek nem részesei a nemzetközi Zöldkártya rendszernek, illetőleg olyan országba utazunk, amelyek esetén a Zöldkártya kiváltása kötelező, de a jármű üzembentartója, vezetője nem rendelkezik érvényes Zöldkártyával, az illető országba való belépéskor a határon kell az előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést megkötni.

 

Mi a teendő baleset esetén?

Baleset esetén töltsék ki, és írják alá az „Európai Baleseti Bejelentőlap”-ot (kék-sárga), majd a zöldkártya „MÁSOLAT – COPY” lapját cseréljék ki az esemény másik résztvevőjével!

 

Nemzetközi "zöldkártyára" lenne szüksége?

Amennyiben Írjon nekünk felületünkön keresztül küldött e-mailben ezt kéri, az igény beérkezését követő munkanapon postázzuk Önnek a „zöldkártyát”. Ügyfélszolgálati irodáinkban természetesen személyesen is kérheti, ahol azonnal kiállítjuk Önnek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződése érvényességét igazoló „zöldkártyát”. A zöldkártyával kapcsolatban további információ olvasható a MABISZ honlapján.

Ne feledkezzen el az utasbiztosításról sem!

Utasbiztosításunkkal nyugodtan indulhat útra, ha bajba kerülne külföldön, nemcsak anyagi támogatásra, de az asszisztencia szolgálat segítségére is számíthat.

Akár most is megkötheti, on-line 10% kedvezménnyel!

Panaszok kezelése

A Groupama Biztosító

célja az Ügyfelek magas színvonalú, gyors és hatékony kiszolgálása. Ismerkedjen meg a Groupama Biztosító Panaszkezelési szabályzatával és a Panaszkezeléssel kapcsolatos útmutatójával.

További információ >>

Groupama a világban

A Groupama Biztosító a Groupama Csoport tagja, amely biztosítási, banki és pénzügyi szolgáltatóként mintegy 13 millió ügyfele és tagja bizalmát élvezi világszerte.