Sajtóközleményeink

Megjelenés dátuma 2017.11.21

Idősek otthona: az aktív korúak ötöde szerint valós alternatíva

A nyugdíjas lét várható extra költségeire derült fény a Groupama Biztosító friss kutatásából.

A jelenleg aktív korú lakosság nagyobb része elképzelhetőnek tartja, hogy idős korában már a napi háztartási rutin elvégzése is nehézségekbe fog ütközni, és arra is számítanak, hogy ezek kiváltására pénzt is kell áldozniuk a nyugdíjukból. Már ha képesek lesznek megfizetni a szolgáltatás árát.

A Groupama Biztosító megbízásából országos reprezentatív kutatást készített az NRC Marketingkutató a 18-59 évesek körében. A megkérdezetteknek el kellett gondolkodniuk azon, miként fogják megoldani a napi bevásárlást, takarítást, utazást idős korukban. A megkérdezettek 29 százaléka, vagyis az aktív korú felnőtt lakosság közel harmada gondolja úgy, hogy segítséget kell majd kérnie idős korában a lakása rendben tartásához, takarításához. A lakosság 25-27 százaléka számít arra, hogy a bevásárlást, vagy a mindennapi közlekedést sem lesz képes mindig önmaga megoldani. Még talán a főzés az egyedüli háztartási tevékenység, amit maguk végeznének a mostani aktívak: mindössze 19% tart attól, hogy képtelen lesz saját maga gondoskodni napi egyszeri főtt ételről.

A most aktív korúak azzal számolnak, hogy ezekért a szolgáltatásokért majd fizetniük kell, ugyanakkor a takarításra, bevásárlásra vagy az utazásban való segítségre szánt keret jellemzően nem haladná meg mai értéken a havi 10-10 ezer forintot. Csak a főzés kiváltásán gondolkodók jelöltek meg ennél nagyobb összeget: ők, ha úgy alakulna az életük, havi 20.000 forintot fordítanának ételrendelésre. A kutatás rámutat arra is: ezen kiadások szükségességét a mai 50-59 évesek minden más fiatalabb korosztályhoz képest alacsonyabbra becsülik, mintha a közvetlenül nyugdíj előtt állók jobban bíznának abban, hogy nem szorulnak rá fizetett segítségre. Leginkább a mai 40-esek félnek attól, hogy nem fogják bírni a háztartási munkát, ők nagyobb arányban terveznek így a kiadásokkal is.

A Groupama Biztosító kutatásából kiderült az is, hogy minden ötödik aktív korú magyar számol annak esélyével, hogy majd beköltözik olyan időseknek fenntartott otthonba, amely megfelelő egészségügyi ellátást is biztosít. Ezekből az otthonokból ugyanakkor már most sincs elég: az 54 ezer idősek otthonában elhelyezettre 26 ezer várakozó jut, vagyis a várólista már 50%-ra duzzadt. És a feketeleves: a kutatásban megkérdezettek jellemzően 55.000 forintot költenének idősotthoni ellátásra, miközben a legolcsóbb intézmények 70-80.000-et kérnek havonta, de nem ritka a havi 180.000 forintba kerülő otthon sem.

„A kutatás fontos tanulsága volt számunkra, hogy az emberek reálisan felmérik: idős korukban akár egyszerű dolgok elvégzéséhez is segítséget kell majd igénybe venniük. Egy korábbi kutatásunk szerint havonta 100.000 forint hiányzik majd az állami nyugdíjon felül a biztos megélhetéshez. Aki tehát segítségre, netán teljes ellátásra szorulna idős korában, annak mindenképpen az aktív éveiben kell megteremtenie az ehhez szükséges fedezetet – hívta fel a figyelmet Csonka István, a Groupama Biztosító értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettes.A kutatást az NRC Marketingkutató és tanácsadó cég végezte a Groupama Biztosító megbízásából online kérdőíves felmérés során a magyar lakosságra  nem, korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján reprezentatív mintán 2017 októberében.

Biztosítási szemle
Biztosítás helyett inkább azonnali juttatást kínálnak a cafeteria-keretben a munkaadók
Biztosítás helyett inkább pénzzé tehetõ vagy azonnal felhasználható juttatást kínálnak munkavállalóik számára a cafeteria-keretben a vállalatok - mondta Fata László független cafeteria-szakértõ az MTI...
Hitelbiztosítók: a magyar gazdaságnak egyre inkább szüksége van a keleti nyitásra és Ázsiára
A magyar vállalatoknak meg kell találniuk a módot arra, hogy betagozódjanak a világkereskedelem átrendezõdésébe, és hogy részesüljenek Ázsia fejlõdésébõl, mondta az Atradius hitelbiztosító országigazgatója...
A Vienna Insurance Group 2016. elsõ három negyedévében növekedést ért el mind díjbevételben, mind nyereségben
A Vienna Insurance Group 2016 elsõ három negyedévében a terveknek megfelelõ üzleti növekedést ért el. A konszern díjbevétele 0,7 százalékkal nõtt. Ez a növekedés az egyszeri díjas életbiztosításoknál tanúsított...
Milliós KGFB díjak az MKB-nál - mire készül a biztosító?
A Totalcar.hu cikke szerint az MKB Biztosító Zrt. honlapján közzétett tarifatáblázat szerint a biztosító évi 1-2 millió forintra emeli a 2017-tõl érvényes KGFB díjakat, ez közel 90 ezer autóst érinthet....
biztositasiszemle.hu

Groupama a világban

A Groupama Biztosító a Groupama Csoport tagja, amely biztosítási, banki és pénzügyi szolgáltatóként mintegy 13 millió ügyfele és tagja bizalmát élvezi világszerte.