Sajtóközleményeink

Megjelenés dátuma 2020.11.21

Átalakult az öngondoskodásról alkotott véleményünk

Töretlenül az életbiztosítási termékek vezetik a legnépszerűbb megtakarítási formák listáját.

Ha az öngondoskodás szót halljuk, sokkal inkább gondolunk a családi összetartás erősítésére, egészségük megóvására és az egészséges életmódra, valamint a környezet védelmére, mint 9 évvel ezelőtt. Továbbra is fontos szerepet játszik a jövőbeli terveink megvalósításában a megtakarítás és a pénzügyi tervezés, és abban sincs változás, hogy kilenc éve töretlenül az életbiztosítási termékek vezetik a legnépszerűbb megtakarítási formák listáját – derült ki az OTP Bank 2011-es és 2020-as Öngondoskodási Index kutatás* eredményeinek összehasonlításából.


Budapest, 2020. november 21. Az OTP Bank 2020-ban is megvizsgálta a magyarok megtakarítási szokásait, az öngondoskodással kapcsolatos attitűdjét, valamint az egyes megtakarítási termékek népszerűségét az Öngondoskodási Index kutatásában. A felmérés eredményei alapján elmondható, hogy a magyar lakosság körében kisebb-nagyobb kilengésekkel, de az elmúlt kilenc év egészét tekintve csökkent a 16 kiemelten vizsgált pénzügyi termék valamelyikével rendelkezők aránya. Elképzelhető, hogy a csökkenő tendenciát idén a koronavírus-járvány is erősítette. Az OTP Bank 2020-as Öngondoskodási Index felmérése szerint a megtakarítási termékek népszerűségi listáján az elmúlt kilenc évhez hasonlóan idén sincs az élen változás; a többség életbiztosításban tartja a pénzét.

A lista második helyén viszont történt változás, a megtakarításukat lekötött bankbetétben tartók aránya, ha csak egy százalékkal is, de idén először meghaladja a lakástakarékpénztárral rendelkezőkét, így a lekötött bankbetétek a dobogó második helyére kerültek. Az önkéntes nyugdíjpénztárak is erősítettek; 10-ről 12 százalékra nőtt egy év alatt a részesedésük, ami idén a negyedik helyre volt elegendő. Az egészségpénztári megtakarítások két százalékkal visszaestek, így idén egy szinten állnak a tavalyi eredményüket hozó nyugdíj-előtakarékossági számlákon lévő megtakarításokkal. Az arányokat tekintve egy év alatt a legnagyobb esés a takarékszámláknál következett be, 7-ről 4 százalékra esett az ilyen típusú megtakarítással rendelkezők aránya.

Az OTP Bank idei Öngondoskodási Index felméréséből az is kiderült, hogy az anyagi lehetőségek nagymértékben befolyásolják a megtakarítási hajlandóságot, valamint a pénzpiaci befektetések elterjedését. Ugyanakkor az eredmények arra is rámutattak, hogy sok esetben nem a lehetőség hiánya jelenti a fő akadályt. 

„Az idei év, annak minden kiszámíthatatlanságával ismét megmutatta, hogy milyen nagy szükség lehet arra, hogy rendelkezzünk egy olyan befektetéssel, ami váratlan helyzetben is pénzügyi segítséget nyújthat a számunkra. Az OTP Banknál tapasztalt szakértőink mellett széles termékportfolióval, valamint biztonságos online ügyintézéssel igyekszünk támogatni ügyfeleinket megtakarítási céljaik elérésében, amelyhez most egy újabb terméket fejlesztettünk a Groupama Biztosítóval közösen” – tette hozzá Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője.

A felmérés továbbá azt is megmutatta, hogy az emberek egyre összetettebben gondolkodnak az öngondoskodásról. A családi összetartozás erősítésének vagy az egészséges életmódnak, az egészég megóvásának ma egyértelműen nagyobb szerepe van a jövő tervezésében, mint kilenc évvel ezelőtt volt, de ugyanígy fontosabbá vált a környezetünk megóvása is.

„A kutatási eredmények jól rámutatnak, hogy ügyfeleink prioritásai megváltoztak az elmúlt években. Amikor döntéseket hoznak saját maguk és szeretteik biztonsága érdekében, egyre többféle szempontot vesznek figyelembe. Nekünk folyamatosan reagálnunk kell ezekre a megváltozott igényekre, és ezt tettük most is, amikor új, a piacon számos tekintetben egyedülálló megoldást kínáló megtakarítási élet- és nyugdíjbiztosítást fejlesztettünk. Bízunk abban, hogy az új konstrukció a fiatalok számára is vonzó lesz, hiszen bármilyen életcél elérésében támogatást tud nyújtani. Egyszerűsége, rugalmassága, alacsony költségei pedig plusz motivációt jelenthet számukra, hogy akár kis összegekkel is, de minél előbb elkezdjék a rendszeres takarékoskodást” – mondta el Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője.

A Groupama Biztosító termékfejlesztésének eredményeként, az OTP Bankban elérhető új befektetési élet- és nyugdíjbiztosítás akár kisebb összegű rendszeres megtakarítások esetén is versenyképes hozamot nyújt alacsony költségek mellett, ráadásul a számlához hasonló működése nagy likviditást tesz lehetővé. Nemcsak tetszőleges nagyságú befizetésre nyújt ugyanis bármikor lehetőséget, de a díjmentes szüneteltetés, vagy a (rész)visszavásárlás is rugalmasan, pár napon belül történik, miközben az ügyfél nem veszíti el az életbiztosításban megszerzett többlethozamát sem.

Az OTP Bank fiókjaiban a megújult feltételek mellett igényelhető, megtakarítási célú életbiztosítási termékek fontos előnye a jelenlegi helyzetben, hogy már középtávon is jövedelmező, a befizetések az aktuális anyagi- és élethelyzethez igazíthatóak, illetve a befektetett összeg bármikor ingyenesen hozzáférhető és bármire felhasználható.

 

Az OTP Öngondoskodási Index felmérésről

*Forrás: 2020 szeptemberében készült OTP Öngondoskodási Index felmérés: bankszámlával rendelkező 18-70 évesek, országosan reprezentatív minta, amely 1500 fő személyes megkérdezésével készült.

 

Biztosítási szemle
Biztosítás helyett inkább azonnali juttatást kínálnak a cafeteria-keretben a munkaadók
Biztosítás helyett inkább pénzzé tehetõ vagy azonnal felhasználható juttatást kínálnak munkavállalóik számára a cafeteria-keretben a vállalatok - mondta Fata László független cafeteria-szakértõ az MTI...
Hitelbiztosítók: a magyar gazdaságnak egyre inkább szüksége van a keleti nyitásra és Ázsiára
A magyar vállalatoknak meg kell találniuk a módot arra, hogy betagozódjanak a világkereskedelem átrendezõdésébe, és hogy részesüljenek Ázsia fejlõdésébõl, mondta az Atradius hitelbiztosító országigazgatója...
A Vienna Insurance Group 2016. elsõ három negyedévében növekedést ért el mind díjbevételben, mind nyereségben
A Vienna Insurance Group 2016 elsõ három negyedévében a terveknek megfelelõ üzleti növekedést ért el. A konszern díjbevétele 0,7 százalékkal nõtt. Ez a növekedés az egyszeri díjas életbiztosításoknál tanúsított...
Milliós KGFB díjak az MKB-nál - mire készül a biztosító?
A Totalcar.hu cikke szerint az MKB Biztosító Zrt. honlapján közzétett tarifatáblázat szerint a biztosító évi 1-2 millió forintra emeli a 2017-tõl érvényes KGFB díjakat, ez közel 90 ezer autóst érinthet....
biztositasiszemle.hu

Groupama a világban

A Groupama Biztosító a Groupama Csoport tagja, amely biztosítási, banki és pénzügyi szolgáltatóként mintegy 13 millió ügyfele és tagja bizalmát élvezi világszerte.