Sajtóközleményeink

Megjelenés dátuma 2017.01.31

Az ónos eső az autósok rémálma

Kedden nyolc megyében adtak ki riasztást az ónos eső miatt. Annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a súlyos balesetek, a Groupama biztosító pontokba szedte, mi mindenre kell ügyelniük a vezetőknek és a járókelőknek ónos esőzések idején.

Már kedd délelőttől előfordulhat kisebb ónos eső, amely a hét hátralévő részében tovább erősödhet, ezért az ország nyolc megyéjében adtak ki riasztást. Délutántól az ország középső fele irányába halad a csapadék, nagyjából a Győr-Budapest-Debrecen vonal az, melytől délre nagyobb mennyiségű ónos eső várható. A jelenlegi számítások alapján jelentős, öt milliméter körüli ónos eső a Pécs-Budapest vonal térségében valószínű – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Nyolc-kilencszeres fékutak

A Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője, Szabó Imre, elmondta, hogy az ónos eső elsősorban az autós közlekedést érinti, a gépjárművezetőktől a csúszós utak különösen nagy odafigyelést igényelnek. „Ha mindenképpen szükséges autóba szállnunk, akkor körültekintően válasszuk meg a gépjármű sebességét. A legnagyobb veszélyt a fékutak hossza jelenti: ónos esőben akár nyolc-kilencszerese lehet a fékút a megszokottnak, amellyel szinte lehetetlen előre kalkulálni” – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető.

Emellett még kiemelte:

  1. Indulás előtt ügyeljen rá, hogy az üzemanyag mennyisége „fél tank” felett legyen, így biztos lehet abban, hogy egy hosszabb kényszerpihenő esetén is tudja fűteni az utasteret.
  2. Ha lassítania kell, kerülje a hirtelen pedál- és kormánymozdulatokat, inkább a motorfékre támaszkodjon, mint a lábfékre!
  3. Ha a jármű eleje megcsúszik a jégen (és persze megfelelő sebességgel haladt), pusztán a sebesség mérséklésével megoldhatja a problémát. Amennyiben a hátulja tör ki, szükség lesz a kitörés mértékének megfelelő ellenkormányzásra is!
  4. Ügyeljen a követési távolságra! A jeges úton saját előrelátása jelenti a legnagyobb segítséget, pl. egy emelkedőn felfelé tartó autós esetén ne induljon utána, ameddig nem látszik, hogy ő biztosan teljesíteni tudja a távot.
  5. Maradjon látható! Sokat segíthet, ha - nem is a teljes autó, de legalább - a fényszórók tiszták, mert így már messzebbről is észrevehetik. Indulás előtt ellenőrizze a fényszórók tisztaságát, és ha szükséges, tisztítsa meg azokat!

Elcsúszás esetén a lakásbiztosítás is térítheti a károkat

A szakember külön kiemelte: az ónos eső nem csak az autóval közlekedőket érinti: a lakást elhagyva a lakóknak is vigyázni kell a járdákon a csúszásveszély miatt. Sajnos az ónos eső ellen só, vagy egyéb anyag nem véd, ebben az időben végig csúszni fognak a járdák. Ilyenkor a gyalogosok körében a leggyakoribb balesetek főleg a végtagtörések.

Fontos tudni, hogy aki az otthona előtt, udvarában, vagy közúti gyalogos közlekedés közben szenved sérülést, annak az érvényes lakásbiztosítása téríti a károkat. A Groupama Biztosító felhívta a figyelmet: az esetleges kárbejelentésekhez az orvosi látleleteket, dokumentumokat is csatolni kell. Amennyiben egy elesésnél a biztosított személyen lévő ruházat is megsérül, elszakad akkor ez is téríthető, fontos azonban, hogy a sérült ruházatot a bejelentés után a szemléig megőrizzék.

Biztosítási szemle
Biztosítás helyett inkább azonnali juttatást kínálnak a cafeteria-keretben a munkaadók
Biztosítás helyett inkább pénzzé tehetõ vagy azonnal felhasználható juttatást kínálnak munkavállalóik számára a cafeteria-keretben a vállalatok - mondta Fata László független cafeteria-szakértõ az MTI...
Hitelbiztosítók: a magyar gazdaságnak egyre inkább szüksége van a keleti nyitásra és Ázsiára
A magyar vállalatoknak meg kell találniuk a módot arra, hogy betagozódjanak a világkereskedelem átrendezõdésébe, és hogy részesüljenek Ázsia fejlõdésébõl, mondta az Atradius hitelbiztosító országigazgatója...
A Vienna Insurance Group 2016. elsõ három negyedévében növekedést ért el mind díjbevételben, mind nyereségben
A Vienna Insurance Group 2016 elsõ három negyedévében a terveknek megfelelõ üzleti növekedést ért el. A konszern díjbevétele 0,7 százalékkal nõtt. Ez a növekedés az egyszeri díjas életbiztosításoknál tanúsított...
Milliós KGFB díjak az MKB-nál - mire készül a biztosító?
A Totalcar.hu cikke szerint az MKB Biztosító Zrt. honlapján közzétett tarifatáblázat szerint a biztosító évi 1-2 millió forintra emeli a 2017-tõl érvényes KGFB díjakat, ez közel 90 ezer autóst érinthet....
biztositasiszemle.hu

Groupama a világban

A Groupama Biztosító a Groupama Csoport tagja, amely biztosítási, banki és pénzügyi szolgáltatóként mintegy 13 millió ügyfele és tagja bizalmát élvezi világszerte.