Groupama főoldal

Felelősségbiztosítás drónokra és repülőmodellekre

Köss online azonnal érvényes felelősségbiztosítást pilóta nélküli légi járműre pár perc alatt.

Fontos: Ha még nem sikerült regisztrálnod az UAS-t a Légügyi Hatóságnál, vagyis nincs Nyilvántartási jeled, az UAS más egyedi azonosítóját is megadhatod a szerződéskötés során (pl. sorozatszám, gyári szám).

Megfelel az új dróntörvényeknek

A biztosítás tökéletesen megfelel az Uniós szabályoknak és a 2021. februártól hatályos dróntörvénynek.

Teljeskörű védelem

Biztosítási védelem az okozott dologi kár vagy személyi sérülés esetén. Sőt, térítjük a káresemény miatt felmerülő jogi képviselet költségeit is.

Akár 10 milliós limit

4 kg alatti UAS-ra 6, nagyobb gépekre 10 milliós biztosítási limit, hogy ne okozzanak gondot a költségek, ha esetleg kárt okozol.

Érvényes az egész Európai Unióban

A biztosításod nem csak Magyarországon lesz érvényes, hanem az egész Unióban. Reptess szabadon bármerre jársz!

Fontos: Ha még nem sikerült regisztrálnod az UAS-t a Légügyi Hatóságnál, vagyis nincs Nyilvántartási jeled, az UAS más egyedi azonosítóját is megadhatod a szerződéskötés során (pl. sorozatszám, gyári szám).

Válassz csomagot!

30 napos biztosítás

akár már

167 Ft / nap-tól

Válaszd a 30 napos, határozott idejű védelmet, ha csak egy alkalomra – pl. egy projektre – keresel megoldást.

Érdekel

Éves biztosítás

akár már

43 Ft / nap-tól

Évente kétszer-háromszor is fogsz reptetni? Akkor ezt keresed! Az éves biztosítással nincsenek kötöttségek.

Érdekel
Fontos információ a gazdasági célú reptetésről

Jelenleg gazdasági célú reptetésre és cég nevében nem tudsz biztosítást kötni. Dolgozunk a megoldáson, kérjük, nézz vissza később!

Ilyen egyszerű

Megadod a saját és a drón / modell adatait

Kiszámítjuk neked a biztosításod díját

Véglegesíted és bankkártyával kifizeted a biztosítást

Már él is a biztosításod!

Mire köthetek drónbiztosítást?

Bármilyen pilóta nélküli légi járműre (UAS-re), azaz tipikusan a következőkre:

Drónok

Modellrepülők

Modellhelikopterek

Ha a drónod felszálló tömege 20 kg alatt van, azonnal online megkötheted a biztosítást. 20 kiló feletti felszálló tömegnél személyes ajánlatot készítünk neked, amivel kapcsolatban írj nekünk az uasbiztositas@groupama.hu e-mail címre.

Milyen műveletek biztosíthatóak?

Építészet, tájrendezés
Fotózás, videózás, reklámfilm-forgatás
Kertépítés
Hobbi reptetés
Utak, vasútvonalak tervezése
Parlagfüves területek felderítése
Vadszámlálás
Átlátásvizsgálat
Mezőgazdasági terület felmérése
Városrészek felmérése

Jó tudni: Az egyes tevékenységekhez speciális engedélyekre lehet szükséged. Ezeket mindenképp szerezd be reptetés előtt, mert ezek hiányában a biztosításod sem lesz érvényes.

Ejtőernyő-kedvezmény

Kedvezményt kapsz, ha van a drónodon gyári vagy kereskedelmi forgalomban kapható ejtőernyő .

A biztosítást a Drónpilóták Országos Egyesületével közösen fejlesztettük, hogy minden tekintetben megfeleljen a jogszabályoknak és persze a Te igényeidnek.

Érdekel az ajánlatunk?

Számold ki, hogy mennyi lesz a biztosításod, és kösd meg online!

Kalkulálok

Gyakran ismételt kérdések

A jogszabályok alapján az UAS üzembentartója köteles a harmadik személyeknek okozott károkra vonatkozóan felelősségbiztosítást kötni.

Tipikusan ilyen káresemény, ha a gép azért ütközik valamivel, mert lezuhant, hibázott a pilóta vagy meghibásodott az UAS. Előfordulhat az is, hogy a drónról lezuhanó tárgyak okoznak kárt vagy sérülést.

A felelősségbiztosítás az UAS-el végzett műveletek során bekövetkező károkat téríti meg. Vannak azonban kizárások, vagyis olyan események, amiket nem fedez a biztosítás. Ezekről a biztosítási feltételekben olvashatsz bővebben!

Minden 250 grammnál nagyobb felszállótömegű UAS esetében jogszabály alapján kötelező felelősségbiztosítást kötni.

Amennyiben az UAS 250 grammnál kisebb, abban az esetben kell biztosítást kötni, ha az nem játéknak minősül és/vagy adatrögzítővel felszerelt (pl. kamerával)

A szerződést bárki megkötheti, de a szerződés biztosítottjának a drón / modell üzembentartójának kell lennie. Az üzembentartónak hívjuk azt, aki a drónt használja, karban tartja, üzemelteti.

Nagyon röviden az alábbiakat kell tenned, miután megvetted a drónt:

1. Regisztrálod az UAS-t a hatóságnál

2. Kapsz egy nyilvántartási jelet

3. Megkötöd a biztosítást (a biztosítás kötés során meg kell adnod az UAS nyilvántartási jelét*)

4. Regisztrálod az UAS üzemeltetőjét (itt kell megadnod a biztosítási fedezetigazolásod vagy kötvényed számát)

*Fontos: Ha még nem sikerült regisztrálnod az UAS-t a hatóságnál, vagyis nincs Nyilvántartási jeled, az UAS más egyedi azonosítóját is megadhatod a szerződéskötés során (pl. sorozatszám, gyári szám).

A biztosítás megkötéséhez a személyes adataidon kívül az alábbi információkra lesz szükség:

  • Pilóta nélküli légi jármű gyártójának neve
  • Pilóta nélküli légi jármű típusa
  • Pilóta nélküli légi jármű nyilvántartási száma*
  • Pilóta nélküli légi jármű súlykategóriája
* A légiközlekedési hatóság által generált nyilvántartási jel
Fontos: Ha még nem sikerült regisztrálnod az UAS-t a hatóságnál, vagyis nincs Nyilvántartási jeled, az UAS más egyedi azonosítóját is megadhatod a szerződéskötés során (pl. sorozatszám, gyári szám).

Két lehetőség közül választhatsz: megkötheted a biztosítást 30 napra vagy határozatlan időre is.

A határozatlan idejű szerződés egy évre szól, és aznap lép életbe, amikor megkötöd és megkapod az igazolást. Az egy év leteltével lehetőséged van felmondani a biztosítást, 30 nappal az évfordulód előtt.

A határozott időre, 30 napra szóló szerződést nem kell felmondanod a végén, hiszen automatikusan megszűnik a biztosításod. Fontos, hogy ha ilyen szerződést kötsz, üzembentartóként rögzítened kell a fedezetigazolás vagy a kötvény számát az üzembentartói nyilvántartási rendszerben!

A hatályos jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy 4 kg-nál könnyebb drónra 3 millió forintos káreseményenkénti és 6 millió forintos limit szükséges a biztosítási időszakra. (A 120 gramm alatti drónokon, ha nincs adatrögzítő, (pl.: kamera) és/vagy játéknak minősülnek, akkor biztosítást nem kell rájuk kötni.)

4 és 20 kg közötti drónoknál a limit 5 millió forintos káreseményenként és 10 millió forintos limit szükséges a biztosítási időszakra.

Ami az ennél nagyobb drónokat illeti, ott egyedi ajánlatot készítünk neked, ha írsz nekünk az uasbiztositas@groupama.hu email címre.

A hatályos jogszabályok alapján az alábbiakat érdemes figyelembe venni kis drónok esetén:

- A hatóságnál regisztrálni kell minden 120 grammnál nagyobb maximális felszállótömegű pilóta nélküli légi járművet, illetve a 120 grammnál kisebb, nem játéknak minősülő és/vagy adatrögzítővel felszerelt (pl. kamerával) pilóta nélküli légi járműveket is (pl. DJI Tello).
- Minden regisztrált UAS-ra biztosítást kell kötni

Azt javasoljuk, hogy a 250 gramm alatti, de regisztrációra kötelezett drónra is köss felelősségbiztosítást, ugyanazokkal a biztosítási limitekkel, amik a legkisebb súlykategóriára is vonatkoznak (0,25 – 4 kg).

Ezekere az UAS-okra egyedi díjkalkulációt készítünk, melyet az uasbiztositas@groupama.hu e-mail címen keresztül kérhetsz.

Kérjük, hogy a „Milyen papírok szükségesek a biztosítás megkötéséhez?” pont alatt megadott adatokon kívül az alábbi információkat is küld meg nekünk:

Szerződő/Üzembentartó adatai (Név, cím, adószám/adóazonosító, emailcím)

UAS-sal végzett műveletek (Szabadidős célú / Gazdasági célú), illetve ezen belül pl.:

- Építészet, tájrendezés
- Fotózás, videózás, reklámfilm-forgatás
- Kertépítés
- Hobbi reptetés
- Utak, vasútvonalak tervezése, felmérése
- Parlagfüves területek felderítése
- Vadszámlálás
- Átlátásvizsgálat
- Mezőgazdasági terület felmérése
- Városrészek felmérése
- Egyéb (pl. permetezés, kérjük részletezni)

Amennyiben 3 vagy annál több drónnal / modellrepülővel is rendelkezel, és egy szerződésben szeretnéd őket biztosítani, egyedi díjkalkulációt tudunk kidolgozni neked, melyet az uasbiztositas@groupama.hu e-mail címen keresztül kérhetsz.

Kérjük, hogy a „Milyen papírok szükségesek a biztosítás megkötéséhez?” pont alatt megadott adatokat UAS-onként küld meg nekünk, illetve az alábbi információkkal egészítsd ki:

- Szerződő / Üzembentartó adatai (Név, cím, adószám/adóazonosító, e-mail cím)
- UAS-okkal végzett műveletek (Szabadidős célú / Gazdasági célú)

3-nál több UAS biztosítása esetén mennyiségi kedvezményt alkalmazunk, melyet a díjkalkulációnk tartalmaz.

Igen, a biztosításod egész Európában érvényes. Mivel minden országban mások a szabályok, mindig informálódj, ha külföldi reptetést tervezel, és persze tartsd be az adott ország UAS üzemeltetésére és a műveletekre vonatkozó előírásait. Fontos, hogy külföldön is beszerezz minden engedélyt, hiszen ezek hiányában a biztosításod sem fizet.

Először is ellenőrizd, hogy érvényes-e a szerződésed! Ezen kívül csak annyi a dolgod, hogy a bepakolod a fedezetigazolást a bőröndbe, hogy biztosan nálad legyen. Ezt az igazolást angol és magyar nyelven állítjuk ki, szóval külföldön sem lesz vele gond.