Elérhetőségeink
+36 1 467 3500
Search toggle
hero

Felelősségbiztosítás drónokra és repülőmodellekre

Reptess felelősen és biztonságban!

Köss online azonnal érvényes felelősségbiztosítást drónodra vagy más pilóta nélküli légi járműre mindössze pár perc alatt!

Miért válassz minket

 • Megfelel az új dróntörvényeknek

  A biztosítás pontosan az új dróntörvények alapján jött létre, így egy ellenőrzésnél sem kell aggódnod.

 • Teljeskörű védelem

  Biztosítási védelem az okozott dologi kár vagy személyi sérülés esetén. Sőt, térítjük a káresemény miatt felmerülő jogi képviselet költségeit is.

 • Igényeidhez igazodó limitek

  Dönthetsz a légiközlekedési törvény által előírt minimum limit mellett, vagy választhatsz kiemelt biztosítási védelmet is.

 • Érvényes akár az egész Európai Unióban

  A biztosításod szólhat csak Magyarországra vagy az egész EU-ra. Így szabadon reptethetsz, bármerre jársz.

Válaszd ki Te a szükséges limitet!

A biztosításod nálunk igazán hozzád igazodik! Te döntheted el azt is, hogy mekkora összegű védelmet szeretnél. Így tényleg csak azért fizetsz, amire valóban szükséged van.

Díjszámítás

Reptess biztonságban itthon és a határon túl!

Biztosításodat személyre szabhatod aszerint is, hogy csak Magyarországon vagy az Európai Unió más országaiban is használnád a drónodat. Válaszd ki, hova szóljon a védelem, és kerüld el a felesleges díjakat!

Díjszámítás

Profi drónozóként is megéri!

Ha a drónozás neked nemcsak hobbi, hanem a munkád része is, elengedhetetlen lesz számodra a magas fokú védelem! Köss biztosítást akár extra magas limittel, hogy sose kelljen aggódnod!

Díjszámítás

Mezőgazdasági drónnal végzett légi permetezési tevékenység, illetve 75 kg feletti felszálló tömegű drón esetén egyéni ajánlatot készítünk neked. Kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot az UASbiztositas@groupama.hu e-mail címen!

Mire köthetek drónbiztosítást?

Bármilyen pilóta nélküli légi járműre (UAS-re), azaz tipikusan a következőkre:

Drónok

Modellrepülők

Modellhelikopterek

Ilyen egyszerű

flowchart

Megadod a saját és a drón / modell adatait.

flowchart

Kiszámítjuk neked a biztosításod díját.

flowchart

Véglegesíted, és bankkártyával kifizeted a biztosítást.

flowchart

Már él is
 a biztosításod!

Ejtőernyő-kedvezmény

Kedvezményt kapsz, ha van a drónodon gyári vagy kereskedelmi forgalomban kapható ejtőernyő.

A korábbi dokumentumokat az archívumban találod.

Gyakran ismételt kérdések

Ha még nem kaptál nyilvántartási jelet, használd a kalkulációhoz a pilóta nélküli légi járműved (UAS) más egyedi azonosítóját (pl. sorozatszám, gyári szám).

Ha fedezetigazolásra van szükséged, hívd Telecenterünket a +36 1 467 3500 telefonszámon.

A jogszabályok alapján az UAS üzembentartója köteles a harmadik személyeknek okozott károkra vonatkozóan felelősségbiztosítást kötni.

Tipikusan ilyen káresemény, ha a gép azért ütközik valamivel, mert lezuhant, hibázott a pilóta, vagy meghibásodott az UAS. Előfordulhat az is, hogy a drónról lezuhanó tárgyak okoznak kárt vagy sérülést.

A felelősségbiztosítás az UAS-el végzett műveletek során bekövetkező károkat téríti meg. Vannak azonban kizárások, vagyis olyan események, amiket nem fedez a biztosítás. Ezekről a biztosítási feltételekben olvashatsz bővebben!

Minden 250 grammnál nagyobb felszállótömegű UAS esetében jogszabály alapján kötelező felelősségbiztosítást kötni.

Amennyiben az UAS 250 grammnál kisebb, abban az esetben kell biztosítást kötni, ha az nem játéknak minősül és/vagy adatrögzítővel felszerelt (pl. kamerával).

A szerződést bárki megkötheti, de a szerződés biztosítottjának a drón/modell üzembentartójának kell lennie. Az üzembentartónak hívjuk azt, aki a drónt használja, karban tartja, üzemelteti.

Nagyon röviden az alábbiakat kell tenned, miután megvetted a drónt:

1. Regisztrálod az UAS-t a hatóságnál.

2. Kapsz egy nyilvántartási jelet.

3. Megkötöd a biztosítást (a biztosítás kötés során meg kell adnod az UAS nyilvántartási jelét*).

4. Regisztrálod az UAS üzemeltetőjét (itt kell megadnod a biztosítási fedezetigazolásod vagy kötvényed számát).

Fontos: Ha még nem sikerült regisztrálnod az UAS-t a hatóságnál, vagyis nincs Nyilvántartási jeled, az UAS más egyedi azonosítóját is megadhatod a szerződéskötés során (pl. sorozatszám, gyári szám).

A biztosítás megkötéséhez a személyes adataidon kívül az alábbi információkra lesz szükség:

 • Pilóta nélküli légi jármű gyártójának neve
 • Pilóta nélküli légi jármű típusa
 • Pilóta nélküli légi jármű nyilvántartási száma*
 • Pilóta nélküli légi jármű súlykategóriája

* A légiközlekedési hatóság által generált nyilvántartási jel

Fontos: Ha még nem sikerült regisztrálnod az UAS-t a hatóságnál, vagyis nincs Nyilvántartási jeled, az UAS más egyedi azonosítóját is megadhatod a szerződéskötés során (pl. sorozatszám, gyári szám).

A biztosításodat határozatlan időre kötheted meg. A határozatlan idejű szerződés egy évre szól, és aznap lép életbe, amikor megkötöd és megkapod az igazolást. Egy év leteltével lehetőséged van felmondani a szerződést 30 nappal az évfordulód előtt.

A hatályos jogszabályok szerint a 4 kg-nál könnyebb drónra 3 millió forintos káreseményenkénti és 6 millió forintos limit szükséges a biztosítási időszakra. (A 120 gramm alatti drónokon, ha nincs adatrögzítő, (pl.: kamera) és/vagy játéknak minősülnek, akkor biztosítást nem kell rájuk kötni.)

4 és 20 kg közötti drónoknál a limit 5 millió forintos káreseményenként, és 10 millió forintos limit szükséges a biztosítási időszakra.

20 és 75 kg közötti drónoknál 750.000 SDR limit szükséges káreseményenként és a biztosítási időszakra is.

A 75 kg-nál nagyobb drónok esetében egyedi ajánlatot készítünk neked, ha írsz nekünk az UASbiztositas@groupama.hu email címre.

A hatályos jogszabályok alapján az alábbiakat érdemes figyelembe venni kis drónok esetén:

 • A hatóságnál regisztrálni kell minden 120 grammnál nagyobb maximális felszállótömegű pilóta nélküli légi járművet, illetve a 120 grammnál kisebb, nem játéknak minősülő és/vagy adatrögzítővel felszerelt (pl. kamerával) pilóta nélküli légi járműveket is (pl. DJI Tello).
 • Minden regisztrált UAS-ra biztosítást kell kötni.

Azt javasoljuk, hogy a 250 gramm alatti, de regisztrációra kötelezett drónra is köss felelősségbiztosítást, ugyanazokkal a biztosítási limitekkel, amik a legkisebb súlykategóriára is vonatkoznak (0,25 – 4 kg).

Ezekre az UAS-okre egyedi díjkalkulációt készítünk, melyet az UASbiztositas@groupama.hu e-mail címen keresztül kérhetsz.

Kérjük, hogy a „Milyen papírok szükségesek a biztosítás megkötéséhez?” pont alatt megadott adatokon kívül az alábbi információkat is küld meg nekünk:

Szerződő/Üzembentartó adatai (Név, cím, adószám/adóazonosító, email cím)

UAS-sal végzett műveletek (Szabadidős célú / Gazdasági célú), illetve ezen belül pl.:

 • Építészet, tájrendezés
 • Fotózás, videózás, reklámfilm-forgatás
 • Kertépítés
 • Hobbi reptetés
 • Utak, vasútvonalak tervezése, felmérése
 • Parlagfüves területek felderítése
 • Vadszámlálás
 • Átlátásvizsgálat
 • Mezőgazdasági terület felmérése
 • Városrészek felmérése
 • Egyéb (pl. permetezés, kérjük részletezni)

Amennyiben 3 vagy annál több drónnal / modellrepülővel is rendelkezel, és egy szerződésben szeretnéd őket biztosítani, egyedi díjkalkulációt tudunk kidolgozni neked, melyet az UASbiztositas@groupama.hu e-mail címen keresztül kérhetsz.

Kérjük, hogy a „Milyen papírok szükségesek a biztosítás megkötéséhez?” pont alatt megadott adatokat UAS-onként küldd meg nekünk, illetve az alábbi információkkal egészítsd ki:

- Szerződő / Üzembentartó adatai (Név, cím, adószám/adóazonosító, e-mail cím)
- UAS-okkal végzett műveletek (Szabadidős célú vagy Gazdasági célú)

3-nál több UAS biztosítása esetén mennyiségi kedvezményt alkalmazunk, melyet a díjkalkulációnk tartalmaz.

Igen, a biztosításod egész Európában érvényes. Mivel minden országban mások a szabályok, mindig informálódj, ha külföldi reptetést tervezel, és persze tartsd be az adott ország UAS üzemeltetésére és a műveletekre vonatkozó előírásait. Fontos, hogy külföldön is beszerezz minden engedélyt, hiszen ezek hiányában a biztosításod sem fizet.

Először is ellenőrizd, hogy érvényes-e a szerződésed! Ezen kívül csak annyi a dolgod, hogy a bepakolod a fedezetigazolást a bőröndbe, hogy biztosan nálad legyen. Ezt az igazolást angol és magyar nyelven állítjuk ki, szóval külföldön sem lesz vele gond.